Haber

Kerkük Vakfımızın genel sekreteri ve Türkmeneli'nin dava adamı Prof. Dr. Suphi SAATÇİ'nin kıymetli ağabeyi İsmail SAATÇİ beyefendi, bugün (27.10.2016) Bağdat'ta Allah'ın rahmetine kavuşmuştur. Kerkük Vakfı camiası olarak merhuma Allahtan rahmet diler,

Türkmeneli Coğrafyasının en büyük kültür elçisi olan ve 31 Mart 2016 tarihinde Kerkük’te vefat eden Ata Terzibaşı, İstanbul’da anıldı. Vefatının 40. gününe tesadüf eden 10 Mayıs 2016 tarihinde Terzibaşı için İstanbul’da bir tören düzenlendi.

3 Mayıs 2014 tarihinde hakka yürüyen Vakfımızın Kurucu Başkanı, Türk sevdalısı, Kerkük ve Türkmeneli hayranı, büyüğümüz, ağabeyimiz ve ülküdaşımız İzzettin Kerkük’ü vefatının ikinci yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.

Türkmen toplumu değerli bir evladı olan Mehmet Bayız’ı 14 Ocak 2016 tarihinde kaybetti. Türkmeneli dünyasında vatanseverliği ve millî şuuruyla her zaman saygıyla anılan Mehmet Bayız, Kerkük ve Türkmen davasının önde gelen şahsiyetlerinden biri idi. Türklük uğruna verdiği sessiz ve asil mücadele üslubunu ömür boyu sürdürmüş ve gösterişsiz tavır ve hareketleriyle takdir toplamıştır.

Irak Türkmenlerinin yiğit dava adamlarından biri olan Nihat Akkoyunlu 24 Mart 2016 Perşembe günü hakkın rahmetine kavuştu. Babasının görevi sebebiyle 1933 yılında Zaho’da dünyaya gelen Akkoyunlu, ilk ve orta öğrenimini Kerkük’te yaptı.  Daha sonra Bağdat’ta yüksek öğretmen okulunu bitirerek öğretmen oldu

Irak Türkmenlerinin yetiştirdiği büyük kültür tarihçisi, âlim ve Türkolog Ata Terzibaşı Kerkük’te 31 Mart 2016 Perşembe akşamı hayata veda etti. 92 yaşında olan Terzibaşı’nın cenazesi Kerkük’te toprağa verildi.
14 Kasım 1924 tarihinde Kerkük’te dünyaya gelen Terzibaşı, ilk ve orta öğrenimini Kerkük’te tamamladı. 1950 yılında da Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. O tarihten sonra Kerkük’te serbest avukatlık yapmaya başladı ve uzun yıllar mesleğini Kerkük’te icra etti.

Avrupa’da faaliyet gösteren çeşitli Türkmen derneklerinin İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya gelmesi ve mekezinin İngiltere’nin başkenti Londra’da olması kararlaştırılan “Avrupa’da Irak Türkmenleri Federasyonu”’nun kurulması haberi  büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.

Türk-Arap Diyaloğu Platformu Genel Sekreteri ve eski Cumhurbaşkanı Gül'ün danışmanı Erşat Hürmüzlü'ye göre, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde bir araya gelen 34 İslam ülkesinin teröre karşı ittifak oluşturması, ABD'nin değişen Ortadoğu politikasına uyum sağlama çabası. Hürmüzlü'ye göre, ittifak bir iyi niyet beyanı.

Irak Türkmenlerine insani boyutta yardım yapıldı, siyasi boyutta çok olmadı. Önemli olan milletin bağrından çıkan hareketlerin projelerini ciddi biçimde ortaya koymaları ve yardım etmek isteyen dost ülkelerin kayıtsız şartsız olarak onların iradesine uygun bakması. Ben bazen şakalaşırım arkadaşlarla ve derim ki; Bu Türkmen işi Irak’ta da Suriye’de de Türkmenlere bırakılmayacak kadar ciddi bir iş herhalde! Böyle olmaması lazım. Türkmenlerin kendisine bırakılması lazım.

- Ve Türkiye ne Irak’ta ne Suriye’de Türkmenlere bırakmadı.

Ben onu görmüyorum.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dış politika danışmanı ve Kerkük Vakfı Başkanı Erşad Hürmüzlü, Irak ve Suriye’de Türkmen temizliği yapıldığını söyledi. Hürmüzlü, “Hem Irak’ın hem de Suriye’nin kuzeyinde Türkmenlerin bulundukları coğrafyadan atılması için çok ciddi bir hamle var

Sayfalar