Ata Terzibaşı İstanbul ve Ankara’da Anıldı

Türkmeneli Coğrafyasının en büyük kültür elçisi olan ve 31 Mart 2016 tarihinde Kerkük’te vefat eden Ata Terzibaşı, İstanbul’da anıldı. Vefatının 40. gününe tesadüf eden 10 Mayıs 2016 tarihinde Terzibaşı için İstanbul’da bir tören düzenlendi.

Kerkük Vakfı tarafından düzenlenen tören, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne ait Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinin seminer salonunda gerçekleştirildi. Seçkin bir dinleyici kitlesinin izlediği anma toplantısında Ahmet Yüter hoca tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yapılan dua ile başladı.

Daha sonra Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü Terzibaşı’nın şahsiyetini ve Türkmen davasını tanıtan bir konuşma yaptı. Ardından Terzibaşı’nın hayatını ve kültür çalışmalarını tanıtan bir sunum yapıldı. Toplantıda sırasıyla Necat Kevseroğlu, Suphi Saatçi, Yüksel Terzibaşı, Turhan Terzibaşı, Feyha Beyatlı, Dr. Suphi Nazım Tevfik ve Mehmet Tütüncü konuşarak, Terzibaşı’nın ile ilgili görüş ve anılarını dile getirdiler.

Ankara’da Terzibaşı Paneli

Ömrünü Irak Türkmen ve Kerkük Kültürüne, edebiyatına, sanatına ve folkloruna adayan Terzibaşı için Ankara’da Türk Dil Kurumunun konferans salonunda 10 Haziran 2016 tarihinde bir panel düzenlendi. Türkmeneli Vakfı’nın katkılarıyla Türkmeneli Kültür Merkezi tarafından düzenlenen toplantıda önce Ata Terzibaşı hakkında hazırlanan bir belgesel sunuldu. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.

İlk konuşmayı Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin yaptı. Kaçalin Vefa göstermek için bir vefat vesilesini aramayıp beklememek gerekir. Bir ay önce Ata abimizi ebediyete uğradık. Kendisi dil kurumuzun Şeref üyemiz idi. Bu bakımıyla bizim için bir değer. Şahsen ben lise öğrencisiyken kendisinin Kerkük Hoyratları ve Manileri kitabını okumuş bir kişi olarak ben de ayrı bir yeri vardır. Kerkük Türkçesi denince aklımıza ilk gelen veya benim aklıma ilk gelen kendisidir”, diyerek konuşmasını çok kısa tuttu.

İkinci konuşmacı olan Türkmeneli Kültür Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Ziya: Terzibaşı Irak Türkmen Kültürünün metinlerinin dakik bir derleyicisi, edebiyat tarihinin iyi bir tezkerecisi, ilmi disiplin içerisinde özgün araştırmalar yapan bir kültür tarihçisi olarak tanınmıştır. Yüzlerce yazı makale onlarca kitap yazarak Türkmen kültürünü Türk dünyasına ve Arap halkına tanıtmıştır. Terzibaşı Türk Dil Kurumunun Şeref üyesi olduğu için bu anma toplantının bu kurumun çatısı altında yapılmasını arzu ettik. Bu vesileyle Atatürk, Dili ve Tarih Yüksek Kurumuna, Türk Dil Kurumuna ve her zaman bize destek veren Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfına teşekkürlerimizi sunarım”, diyerek sözlerini noktaladı.

Daha sonra Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS konuştu. ÖRD konuşmasında: “Kurumumuzun önemli bir şeref üyesini 31 Mart 2016 tarihinde ebediyete uğurladık. Ancak yine böyle yakın bir tarihte kendisini Dil Kurumu salonunda hizmet ettiği kurumda anmaktan büyük şeref duyuyoruz. Bir kez daha kendisine Cenab-ı haktan rahmet diliyoruz. Ata Terzibaşı pek çok yönüyle anılmayı hak eden bir insan. Ancak Irak Türkmenleri/ Türkleri arasında kendi kültürünü dilini gelenek ve göreneklerini ihya eden, bu uğurda bir ömür harcayan bir insan olmak sıfatıyla her türlü övgünün üstünden anılmayı, hatırlamayı ve vefa gösterilmeyi hak ediyor. Bu vesileyle bu toplantıyı Ramazan ayının ilk haftalarında gerçekleştirmiş olmakla kendi adımıza bir bereket, kabul ediyoruz. Biraz sonra değerli bilim adamlarımızdan bizlere bilgi verecekler onlardan öğreneceğimiz yeni bilgiler ve hatıralarla bir kez daha kendisini rahmetle, minnetle ve şükranla vefa borcumuzu yerine getirmiş olacağız”, dedi.

Protokolün son konuşmacısı Irak’ın yeni Ankara Büyükelçisi Dr. Hişam El-Alevi idi. Arapça konuşan El-Alevi: “Her şeyden önce bu toplantıya bizleri davet ettiğiniz için organizasyonu yapan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi sunarım. Türkiye’de bu benim ilk faaliyetimdir. Böyle bir Gayri resmi kurumun toplantısına katılmak, Elçiliğimizin sadece resmi kurumlarla değil. Gayrı resmi kurumlarla da diyalog ve işbirliği yapmamızın göstergesidir. Bugün bu salonda bir Iraklı Türkmen aydını, hayatını kültüre, sanata ve edebiyata adayan tarihçi, folklorcu Ata Terzibaşı’yı anmak için burada bulunmaktan gayet memnun kaldım. Ata Terzibaşı’nın çalışmalarını örnek olarak toplumlar arasında dostluk, birlik beraberlik olgusunu oluşturabiliriz”, diyerek sözlerini tamamladı.

Ata Terzibaşı Paneli

Ata Terzibaşı için yapılan paneli Dr. Mustafa Ziya yönetti. Panelist konuşmacılar ve konuları aşağıda verilmiştir:

* Necat KEVSER/Türkmeneli Gazetesi-Kerkük “Ata Terzibaşı Ve Kerkük’ün Türklüğü Hakkında Belgeler”
* Prof. Dr. Suphi SAATÇİ/Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi “Ata Terzibaşı’nın Kültür Çalışmaları”
* Prof. Dr. Ali İhsan ÖBEK/Trakya Üniversitesi “Modern Bir Tezkireci Olarak Ata Terzibaşı”
* Prof. Dr. Gazanfer PAŞAYEV/Azerbaycan Millî İlimler Akademisi-“ Ata Terzibaşı’nın Folklor Çalışmaları”                                                                                                                                                 * Önder SAATÇİ/Süleyman Demirel Üniversitesi “Ata Terzibaşı’nın Dil Çalışmaları”

Ata Terzibaşı hakkında önemli bilgiler verildi. Bazı konuşmalar sunumlar fotoğraflar ve görsel belgeler eşliğinde verilerek panel zenginleştirildi. Rahatsızlığı sebebiyle panele katılamayan Azerbaycanlı Profesör Gazanfer Paşayev’in hazırlamış olduğu sunumunu Dr. Mustafa Ziya takdim etti.

Terzibaşı’nın Halk Müziği Derlemeleri

Ata Terzibaşı’nın önemli eserlerinden olan Kerkük Havaları kitabından bazı horyat usullerini Toplantının sonunda TRT sanatçısı Ahmet Tuzlu’nun yalın sesiyle okuduğu hoyrat örnekleri salondakileri heyecanlandırdı. Ata Terzibaşı’nın dostları ve sevenlerinin katıldığı toplantıda, Kerkük Vakfı tarafından basılan Ata Terzibaşı’nın “Fuzûlî Hakkında Yazılar” kitabı dağıtıldı.